Etappe 15, Zelhem - Braamt 25-2-2022

Etappe 15, Zelhem - Braamt 25-2-2022

25 february 2022, Zelhem Braamt, 18 km
Terwijl de dagen nu zonovergoten zijn, liepen we vrijdag onder een bewolkte en later grijze lucht met donkere wolken het landschap van Zelhem in met later regen, hagel en soms onweer. De regenjassen moesten de tas uit en deden goede diensten op meer dan de helft van deze etappe naar Braamt. De weg is merendeels onverhard wat betekent dat het ook drassig was en soms ook zeer glibberig. Dit alles valt in het niet als je beseft hoe de oorlog in Oekraïne zich heeft ontvouwd.

We troffen Anneke, een dierbare vriendin, in Braamt om vandaar met ons drieën naar Zelhem terug te rijden om daar te starten. Een etappe van 18 km, ondertussen appeltje eite! Jos gaat voor 6 km heen en 6 km terug en met ons drieën kozen we de paden en wegen die het Pieterpad voor ons heeft uitgestippeld. Open landschap met zijn charmes van fraaie boerderijen en het prachtige Slangenburg. Dit kasteel, in 14e eeuw een havezate met versterkt slot, pachtboerderijen en zijn bossen. 

Genoten van de grillen en krachten van de natuur, een omgevallen boom als kunstwerk, de sneeuwklokjes overal en de knoppen aan de bomen die aangeraakt worden door de kracht van de tijd. Nog even en ze zwellen op om zich weer te openen en aan de wereld te tonen.

De koffiestop konden we mooi uit de wind en regen in het bushokje met zicht op het indrukwekkende kasteel nemen. Jos keerde hier tevreden om; het lopen steeds beter en dat geeft vertrouwen om het wandelen steeds weer stapje uit te breiden en de sponsering voor de Bondekoschool weer verdiend te kunnen innen. Veel dank hiervoor. 

Na de koffie weer in de benen en met Oekraïne in gedachten en in gesprek maar ook alles wat besproken wil worden en de vriendschap vierend gaan we verder op weg naar ons einddoel: Braamt.

Wat ik zelf altijd zo bijzonder vind is het doorkruisen van het land, looppaden langs rivier en sloten en de weilanden doorkruisen, in dit geval ook langs smalle paadjes met prikkeldraad afscheiding. Deze waren ons niet gunstig gezind, de glibberige modderpaden dwongen ons beide dicht langs dit draad te lopen met winkelhaken als souvenir.  Het is niet anders, maar Ducktape en fabrikant van de jas waren gelukkig goede oplossingen. 

Wat een geluk hebben wij beseffend dat velen dit niet is gegeven zoals bv in Uganda. Kinderen die met een plastic zakje, waar de schriftjes in zitten, boven het hoofd naar (de Bondeko)school lopen of de Pygmeeën, op de open heuvels bij Kabala wonend. Als alles nat is kan alleen de zon het drogen. 

Dan is het lopen in de regen en hagelstenen maar een peanut. Met weer een ervaring rijker en al met al een heerlijke wandeling konden we van een heerlijk pintje genieten.

Dank voor het volgen en doneren.

We naderen beide de duizend euro en dat is nog lang niet genoeg maar wel al super!!
 
Wil je ons sponseren dan is dat meer dan welkom. 
Stichting Bondeko, Amersfoort, 
NL02INGB0005467583 o.v.v. 
Voor José : KICK Batwa
Voor Jos: Bondeko school