"Kunstzinnige Therapie is werken aan herstel en gezondheid."

Kunstzinnige Therapie

Kunstzinnige therapie of ook vaktherapie beeldend genoemd is een non-verbaal proces met beeldende middelen zoals bv het werken met klei, tekenen, schilderen of andere beeldende middelen. Het beeldend werken laat zien wat veelal niet in woorden benoemd kan worden. Het maakt dus zichtbaar wat nog onzichtbaar was, verborgen gevoelens gedachten komen in beeld als een spiegel.  Door het kunstzinnig therapeutisch proces wordt er (on)bewust aan genezing gewerkt, door juist het voelen, het denken of het doen (willen) aan te spreken middels het ingezette proces en de materialen.

Voorbeeld 01

Door ervaren gebeurtenissen, gezondheidsverlies en trauma kan de grip op je leven je uit de handen glippen. Niet meer de energie en concentratie hebben om te doen wat je graag wilt, klem zitten in gedachten en gevoelens. De focus lijkt verdwenen. Dit kan zich voordoen in je privéleven maar ook op het werk of zich uiten in relaties. Burn-out klachten, depressieve gevoelens, angst en onbegrepen boosheid kunnen dan het gevolg zijn. Het verstoorde proces uit zich lichamelijk of psychisch uiten.

Het verkregen inzicht helpt tot acceptatie, verandering in gang zetten of het juist los te laten. Je zet een ontwikkeling in gang, die je meer in contact te brengt met jezelf en je omgeving. Die ontwikkeling ontstaat door het werken vanuit een gericht doel en daarop afgestemde opdrachten.  Via het tekenen, schilderen en/of boetseren ga ik met jou een non-verbaal proces aan waarin de kleur, de vorm en beweging zijn werk doen. Door dit proces worden de zelf genezende en scheppende vermogens aangesproken. Doel is om de regie weer in de hand krijgen en stevig in je schoenen komen te staan.

Kunstzinnige therapie en inzicht in je biografie helpt je je eigen ontwikkeling in een nieuw licht te zetten.

Voorbeeld 02

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om kunstzinnige therapie te kunnen doen, het gaat immers om het proces.

De opdrachten kunnen ook passen bij het biografisch werk of aanvullend en ondersteunend werken bij het werken met verhalen of thema’s.

Voorbeeld 03

Cursussen: Ontdekken van verschillende materialen en/of technieken

Naast het volgen van therapie bied ik ook, bij voldoende belangstelling en op verzoek, cursussen of workshops aan. Dit kan individueel of in een groepje. Zie pagina CURSUSSEN/WORKSHOPS.

Verzorgen van een workshop bij speciale gelegenheden. Ik denk hierbij aan een verjaardagsfeest voor kinderen of jongeren of volwassenen. Bv met speksteen, herinneringsdoosjes, werken met vilt, klei, pastelkrijt of schilderworkshop.

Vruchten van het leven, zie pagina VRUCHTEN VAN HET LEVEN.

KICK  (zie onder kopje aldaar)  /Kick/Speksteen/ werken met vilt/ 
Workshop over een thema,  jaargetijden of onderwerp.