Vruchten van het Leven

De ‘Vruchten van het Leven’ is een kunstzinnig begeleidingsprogramma waarin het levensverhaal van de (oudere) mens centraal staat. Een reminiscentie programma; dierbare herinneringen ophalen en deze kunstzinnig verbeelden in eenvoudige opdrachten.

Vruchten van het Leven

Aan de hand van tien tot twaalf thema’s worden herinneringen opgehaald en met elkaar besproken.  Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld uw naam; de betekenis ervan of wat hebben uw handen gedaan in uw leven en wat hebben de ogen gezien? Deze thema’s aangevuld met opgehaalde herinneringen kunnen vervolgens kunstzinnig verbeeld worden in eenvoudige opdrachten.

Voorjaarstafel

Belangrijke en dierbare herinneringen worden immers vaak in beelden in onszelf bewaard. Door deze beelden uit het de eigen levensloop op te roepen creëert het een waardevolle moment. In het kunstzinnig verwerken kan dit ook een uitdrukking van een sfeer zijn die al zeer dierbaar kan zijn. Wat in expressie wordt gebracht en weer beleefd wordt, kan van een onschatbare betekenis zijn. Het doorvoelen, ervaren en verbeelden van de herinnering staat centraal en levert blije en eerlijke momenten op. Vaak is men zelf verrast door zelfgemaakte kunstwerken.

De ervaringen zijn verrassend, ontroerend en soms heel intiem. Een schat aan herinneringen die de glans in de ogen terugbrengt en het hart verwarmt!

Bloesem

Voor wie is deze training geschikt?

Deze training is voor iedereen geschikt die een terugblik op het leven vorm wil geven en het eigen verhaal wil koppelen aan een kunstzinnige uitwerking. Iedereen die in staat is om door communicatie, zoals kunnen luisteren, vertellen en willen delen van eigen levensherinneringen.  Het werken in kleine groepen van 4 tot 10 personen geeft voldoende ruimte aan herinneringen en kunstzinnig werken. De training duurt 1,5 uur per keer en duurt gemiddeld 10 tot 12 weken maar kan met verschillende thema’s uitgebreid worden, bv aan seizoenen en natuur.

De Vruchten van het leven kan ook heel goed gecombineerd worden met VTS.

Visual Thinking Strategy kan heel goede combinatie zijn met de Vruchten van het leven, door kunstwerken ook tot gespreksonderwerp te maken.

De observaties koppelen aan herinneringen brengen een gesprek op gang welke weer kan leiden tot het maken van een eigen kunstwerk. Een gedicht maakt het thema, het kunstwerk en de herinnering compleet en dierbaar. (zie ook bij kopje VTS)