“Door te kijken zie ik meer”

VTS

Kopie naar De Vos naar Franz Marc

VTS is een methode om met elkaar, een groepje mensen naar kunst te kijken. Vanuit open vragen samen een kunstwerk te observeren; wat is er te zien en waaraan zien we wat we denken wat er gebeurt er op de afbeelding? Deze vragen zorgen ervoor dat we er goed naar gaan kijken, en op zoek gaan naar iets wat opvalt en dit kunnen delen met elkaar.  Het is een oefening in waarnemen, kritisch en aandachtig kijken, er woorden aan geven en elkaar de ruimte geven om ieder op zijn eigen wijze te kunnen delen wat er door het beeld opgeroepen wordt. Dit alles zonder oordeel van goed of fout.

Kopie naar Clara Serena van Rubens

Nieuwe ontdekkingen worden gedaan en maakt het kijken naar een kunstwerk, foto of beeld tot een boeiende activiteit. Immers met meer mensen zie je meer. Zo ontstaat een palet van observaties, symboliek, herkenning en verschillen. Hierdoor wordt concentratie, woordenschat maar ook jezelf goed kunnen uitdrukken gestimuleerd. Wakker worden door kunst beleven met elkaar.

Kopie naar De Stier van Paulus Potter

VTS kan hierdoor heel goede combinatie zijn met de Vruchten van het leven, door kunstwerken ook tot gespreksonderwerp te maken.
De observaties koppelen aan herinneringen brengen een gesprek op gang welke weer kan leiden tot het maken van een eigen kunstwerk.